Pondus og jeg

12.3.10

Ubåt

Jeg har en kompis som tjenestegjør på ubåt nå for tiden og jeg har jo sett noen ubåtfilmer opp igjennom tiden. Jeg har vel sett de viktigste som er å se. Først som sist så kan jeg jo ta en liten oppsummering av disse filmene

Das Boot Dette var nok den første ubåtfilmen som kom, den rullet over lerretene i det herrens år 1981. Dette er en film om en tysk ubåt og dens mannskap under andre verdenskrig. Filmen er svart hvit og tyskerne snakker faktisk tysk hele filmen, det skjer i grunn ikke mye i filmen, men det er utrolig spennende og klaustrofobisk. Det er fortsatt i dag den dyreste tyske filmen som er blitt laget. Det er lagt mye vekt på å få denne filmen autentisk. Man bør være i rett modus for å starte på å se das boot, directors cut er 4 timer og 43 minutter.

The hunt for Red October Dette er en film som spiller på den kalde krigen Marko Ramius er sovjetisk ubåtkaptein og vil "hoppe av". Han legger ut på en strabasiøs tur for å komme til det lovede landet i ubåten sin, det hele blir jo ganske spennende. Filmen kom ut i 1990 og nå hadde nok Hollywood forstått at ubåtfilmer var noe som solgt fordi Ramius blir spilt av o store Sean Connery, hans motpart på amerikansk side blir spilt av Alec Baldwin. Dette er en film hvor connery kan få spilt seg helt ut som tøff og gjennomtenkt. Det blei en Oscar for denne filmen og ytterligere tre nominasjoner. Absolutt å anbefale, denna filmen varer også bare to timer så dette gjør jo at den er på grensen til WAF.

Crimson Tide Nok en film med atomkrig som henger over. Det er nok av kjente skuespillere, den ekstreme kontrasten mellom Gene Hackman og Denzel Washington er fantastisk. Hackman spiller nesten ennå mer rasshøl enn han pleier. Dette kan likes. Filmen kom i 1995 og var da ganske aktuell. Det ble tre Oscarnominasjoner, men ingen seier. Hans Zimmer laga musikken og det er ingen tvil om at det er hans signatur vi hører. Nigth Wish Har også laget en varsjon av main themet.

U-571 Fem år senere kom det nok en ubåtfilm, her er vi tilbake til andre verdenskrig igjen og ubåten er noen holker av noen dråg. Dette var vel på slutten av Bon Jovi sin filmkarriere, som i og for seg aldri var det helt stor. Dette er nok det mest kjente navnet fra denna filmen. Det er også en filmjeg kun så på kino i 2000 så jeg har lite anna hukommelse om filmen anna enn at det var nedtur. Dette er også den eneste av disse ubåtfilmen som ikke står i filmhylla mi.

Det eksisterer noen flere ubåtfilmer, ved en nærmere kikk på http://en.wikipedia.org/wiki/Submarine_movies kan det vel sees en ganske så komplett liste

Da begynner jeg litt forsiktig med historie. De første som gjorde noe med ideen om en ubåt er ca 1620 det var selvsagt en nederlender til for å finne på noe så suicidalt. Men selvsagt kan det jo hende at Leonardo da Vinci hadde noe med dette å gjøre, tanken om en ubåt eller det å kunne bevege seg under vann usett har nok vært i omløp tilbake til oldtiden.
I 1624 hadde den første ubåten blitt videreutviklet noe, dette var da en robåt med tolv roere, den kunne operere på fem meters dyp, syke mennesker. Etter dette så var det Amerikanerne som bygget seg ubåter den først ubåten ble kalt "Turtle", denne ble drevet med hånmakt, men hadde propell drift. Dette var litt etter 1750 hundre år seinere hadde de bygget seg en anna ubåt denne ble kaldt "Hunley" i 1875 var det den første ubåten til å senke et anna skip, det var bare et problem med detta angrepet. Ubåten gikk ned med mann og mus den og. Tanken om at detta kunne bli brukt som en krigsmaskin var jo ikke no ny tanke.
Det var også en nordmann som prøvde seg på å lage ubåt, han hadde tegninger og modell klar, men fikk aldri bygget frakosten sin
Den første mekanisk drevne ubåten ble vist fram 1863, denne ble drevet av luft, snodig nok 1928 begynte det å bli sving over sakene med dieselmotor, rundt 1950 kom de første ubåtene med atomreaktor. Dette førte også til at det kun var matreservene i båten som tvang båten fra tid til annen. Disse båtene har også en ildkraft på høyde med et lite land (Norge f.eks)
Etter 2. verdenskrig er det altfor mange ubåter som er blitt bygget og skrapet. De fleste nasjonene som har ubåter har mistet flere soldater i uhell med egne ubåter enn, de har mistet/ tatt liv av i trefninger/ krig. Jeg synes ubåter er kult, men det kan vel hende at pengene kunne vært brukt til litt andre ting isteden. Dette var vist en digresjon

Det lages også ubåter for sivilt bruk, dette er ubåter som går til utrolige dyp og har spesifikasjoner som militære ubåter bare kan drømme om, men så er de noe mindre også.

Har prøvd å finne noen funfacts angående ubåter
Minste ubåt lengde: 4mm
Største ubåt lengde: 175m
Største dyp, militær 1300m
Sivil ubemennet 10916m (ubemennet)
Russland sin største ubåt er fortsatt Typhoon klassen (verden største), USA sin største er Ohio klassen, dette er ubåter på over 170m til sammenlikning har Norge ubåter som er 50 meter, vi har vist for øvrig seks stk. Men som vei veit, de største har alltid vært størst.

Med dette meningsløse innlegget om ubåter som dere helt sikkert kunne ha lest en mye bedre versjon av et eller anna sted på nett vil jeg ønske god helg og takk for at du misbruker tiden din på å lese min blogg

2 Comments:

At 3:37 p.m., Blogger Marit said...

Synes du kunne tatt med noen bøker om ubåter også;) en verdensomseiling under havet er jo en klassiker. og madame terror av jan guillou;)

 
At 3:16 a.m., Anonymous Anonym said...

Ja, sannsynligvis sa det er

 

Legg inn en kommentar

<< Home